Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw
	J. Vander Vekenstraat 158
	1780 Wemmel
	tel: 02/456 82 00
	fax: 02/461 24 41
	info@palliatief.beNaar aanleiding van de première van EPILOGUE, een documentaire van Manno Lanssens over de laatste levensfase, tijdens de Vlaamse documentaireweken in Kinepolis (Cinémanie)
nodigen
SERENDIPITY FILMS, FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN
de PROVINCIE ANTWERPEN en haar vier Netwerken Palliatieve Zorg
u van harte uit op het COLLOQUIUM
'Over palliatieve zorg en euthanasie'
op dinsdag 4 oktober 2011 in het Provinciehuis te Antwerpen

Inleiding door Gouverneur Cathy Berx
Start campagne 'Over palliatieve zorg en euthanasie' van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen
Vertoning van de Documentaire 'Epilogue'

Panelgesprek met:
Marc Desmet (arts palliatieve eenheid, Jessa Ziekenhuis Hasselt), Marc Cosyns (huisartsengeneeskunde UGent, Vonkel vzw), Gert Huysmans (arts palliatieve thuiszorgequipe Coda Thuiszorg), Rita Leys (verpleegkundige thuiszorgequipe) Elke Sleurs (prenatale geneeskunde UZ Gent, Senator N-VA), Patrik Vankrunkelsven (huisartsengeneeskunde KULeuven, Leif vzw)

Moderator: Jan Van Rompaey  

De inschrijvingen werden afgesloten om 16u30 »


Neel, vijftig jaar en moeder van drie is ongeneeslijk ziek. Haar oncoloog geeft haar nog hooguit een jaar. Neel is vastbesloten om de tijd die haar nog rest zo goed mogelijk door te brengen en tevreden te sterven. Voor haar betekent dit haar dood aanvaarden en het leven afsluiten met een grote sereniteit. Maar tegelijkertijd dreigt ze haar gezin totaal ontredderd achter te laten. Met deze harde realiteit moet Neel nog in het reine komen.

EPILOGUE combineert zwaarte met lichtheid met poëzie, en evoceert op een unieke manier de dilemma's rond het levenseinde. De film toont ons een proces waar er geen handleiding voor bestaat.

EPILOGUE verkreeg een 'special mention' van de jury op het prestigieuze documentairefestival Visions du Réel te Nyon, Zwitserland, waar het in wereldpremière ging. De jury prees EPILOGUE met volgende woorden: "Met een ontnuchterend gebrek aan sentimentaliteit, vergezelt de regisseur een vrouw die bewust wil sterven om haar waardigheid te behouden. De film is een countdown van unieke, kostbare momenten in een gezin en een moeders laatste overdracht aan haar kinderen. Een overrompelende en diep ontroerende ervaring.

Deze documentaire, die op indrukwekkende maar respectvolle manier toont hoe euthanasie binnen een palliatieve thuisbegeleiding plaats kan vinden, is voor de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen het startmoment om haar visie over de verhouding tussen palliatieve zorg en euthanasie bekend te maken. Met 'Over palliatieve zorg en euthanasie' wil zij in naam van al haar leden duidelijk maken dat palliatieve zorg en euthanasie niet hetzelfde zijn, maar wanneer een patiënt binnen een palliatieve begeleiding de euthanasievraag stelt, kunnen beide wel samenkomen.Programma:

10u45 Ontvangst in het Provinciehuis Antwerpen
11u00 Inleiding door Gouverneur Cathy Berx – Manno Lanssens (Serendipity Films) en Paul Vanden Berghe (FPZV)
11u30 Vertoning film EPILOGUE + Q&A met regisseur Manno Lanssens
13u15 Lunch
14u00 Debat: Waar staan we in de praktijk na tien jaar invoering van de wet op euthanasie en de wet op palliatieve zorg? Welk model van levenseindezorg (palliatieve zorg & euthanasie) dient zich aan voor Vlaanderen?
15u30 Slot

Plaats: Provinciehuis Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

Gratis toegang - inschrijven niet meer mogelijk - geen accreditering - geen aanwezigheidsattesten - gratis broodjeslunch.

Vertoningen ‘Epilogue’ in Kinepolis Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk en Metropolis Antwerpen tijdens de Vlaamse documentaireweken van 26 september tot 7 oktober, in alle steden op:

27/09 28/09 29/09 04/10 05/10 07/10
20u00 17u00 17u00 14u30 20u00 14u30 &17u00Meer info op: http://www.kinepolis.com/be-nl/target-audiences/vlaamse-docu-weken/

In samenwerking met de netwerken Palliatieve Zorg van de Provincie Antwerpen, met de steun van de Provincie Antwerpen, Dienst Welzijnwww.epiloguethemovie.com                                                    flyer EPILOGUE 
info@palliatief.be home Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw