Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw
	J. Vander Vekenstraat 158
	1780 Wemmel
	tel: 02/456 82 00
	fax: 02/461 24 41
	info@palliatief.beNieuwsflash 10

Dinsdag 3 november 2009

KCE-rapport over palliatieve zorg in België gepubliceerd

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht de situatie van de palliatieve patiŽnten in BelgiŽ (vier universitaire teams: K.U.Leuven, universiteit Antwerpen, UCL en UGent, de drie federaties, gecoŲrdineerd door de FPZV). Klik hier voor de samenvatting. Het volledige rapport staat te lezen op de website van KCE: http://kce.fgov.be/index_nl.aspx?SGREF=5260&CREF=14034. Persbericht en reacties in de pers staan te lezen op de home page van www.palliatief.be.

top

Agenda: 2e Artsenforum in Antwerpen

Urgenties in palliatieve zorg' is het thema van de studievoormiddag voor artsen op zaterdag 5 december. Programma en inschrijfformulier op de website van de Federatie (www.palliatief.be > Agenda) of van PHA (www.pha.be > Agenda).

top

Vorming, Training en Opleiding (VTO): Vroegtijdige zorgplanning voor specifieke doelgroepen

Belangrijk! Begin oktober werd beslist de data en uren te wijzigen van de opleiding 'Vroegtijdige zorgplanning' voor organisaties voor volwassenen met verstandelijke handicap (15 december) en voor organisaties voor neurodegeneratieve aandoeningen (17 december), telkens van 9u tot 16u.

top

6e Vlaams Congres in Brugge: masssale opkomst!

Meer dan 900 zorgverleners en vrijwilligers waren aanwezig op het 6e Vlaams Congres Palliatieve Zorg in Brugge. Een boeiend en goed georganiseerd congres. Complimenten aan de vier Netwerken van West-Vlaanderen en alle sprekers!
De presentaties van alle sprekers verschijnen binnenkort in het Nederlands Tijdschrift voor Palliatieve Zorg. Toch al enige informatie:

Carlo Leget: boeken en concept richtlijn 'spirituele zorg'
Mia Leijssen: boek
Dr. Peter Demeulenaere bezorgt u op eenvoudige vraag meer informatie over het onderzoek naar de palliatieve behoeften van gehospitaliseerde patiŽnten. Mailen naar peter@integraal.be.
Dr. Peter Pype had het over de 'Multidimensional Fear of Death Scale'. De schaal kan worden opgevraagd bij info@demantel.net of peter.pype@telenet.be.

top

Palliatieve sedatie: aanbevelingen en richtlijnen

Enige tijd geleden berichtten wij u al over de ontwikkeling van een zorgrichtlijn 'palliatieve sedatie' voor Vlaanderen. Inmiddels werd door de EAPC (European Association for Palliative Care) een kader ('framework') ontwikkeld voor de ontwikkeling van een richtlijn 'Palliative Sedation' (http://www.eapcnet.org/projects/sedation.html). De Overleggroep Richtlijnontwikkeling van de Federatie (voorzitter Dr. Peter Pype - peter.pype@telenet.be) betrekt deze aanbevelingen van de EAPC in haar activiteiten.

top

Eindproef BANABA in de palliatieve hulpverlening HUB 2008-2009

Luce Joseph boog zich in haar eindproef tot het behalen van de graad van Banaba in de palliatieve hulpverlening over de vraag: ";Kan de palliatieve evaluatieschaal de dialoog openen tot het vroegtijdig opstarten van een palliatief beleid?";. Uit een interne enquÍte bij de hoofdverpleegkundigen in het regionaal ziekenhuis Heilig Hart in Leuven kwam naar voor dat palliatieve zorg nog erg geassocieerd wordt met terminale zorg. Door deze perceptie is de tijd tussen het inschakelen van het palliatief support team en het overlijden ook vaak erg kort. Lees meer in het abstract.
Wat zijn jouw bedenkingen? Is dit voor jou herkenbaar? Wil je hier graag met andere PST's over uitwisselen? Stuur je reactie naar de stafmedewerker VTO van de Federatie: mieke.ballinckx@palliatief.be.

top 
info@palliatief.be home Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw