Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw
	J. Vander Vekenstraat 158
	1780 Wemmel
	tel: 02/456 82 00
	fax: 02/461 24 41
	info@palliatief.beNieuwsflash 2/2012

Vrijdag 17 februari 2012

AANKONDIGINGEN

4de Artsenfrourm in voorbereiding

De datum ligt al vast: op 5 mei 2012 vindt in Wilrijk de vierde editie van het Artsenforum plaats. Meer informatie over sprekers en topics vindt u in onze volgende Nieuwsflash.

top

Programma bekend van het Vlaams-Nederlands Onderzoeksforum

Op 23 maart 2012 vindt in Rotterdam het 8ste Vlaams-Nederlands Onderzoeksforum plaats. Het centrale thema is de relatie onderzoek-onderwijs in palliatieve zorg. Het programma kan u hier bekijken. Inschrijven kan via deze link.

top

Nieuwe editie Interuniversitair Postgraduaat Palliatieve Zorg voor Artsen

Het Interuniversitair Postgraduaat Palliatieve Zorg voor Artsen bestaat ook dit jaar weer uit drie weekendmodules in april, september en november. Nog tot 1 maart e.k. kunt u zich inschrijven tegen het verlaagde tarief via www.palliatief.be > Opleidingen > Federatie.

top

VTO-nieuws (Vorming, Training & Opleiding)

Na een succesvolle eerste editie in 2010-2011 met 28 deelnemers heeft de stuurgroep Interuniversitair Postgraduaat Palliatieve Zorg voor Artsen (onder de koepel van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen) een nieuwe editie uitgewerkt. Het programma bestaat uit 3 modules die doorgaan in april, september en november 2012. Tot 1 maart 2012 kunt u zich inschrijven tegen een verlaagd tarief.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de opleidingen:
- 'Passend geven als hulpverlener' op 28 februari, 6 en 20 maart 2012 in Wemmel
- 'Zorg dragen vanuit je hart en buik' op 15 en 29 maart 2012 in Sint-Amandsberg

top

Avondseminarie 'Actuele reflecties over palliatieve sedatie' op 8 maart 2012

Voor Koppen-XL maakte Phara de Aguirre vorig jaar een portret over de laatste levensdagen van Bart Verbeeck, de jonge man die na jaren de strijd tegen kanker verloor. Op een serene en waardige manier komen Bart en zijn familie in beeld op het moment dat Bart bewust kiest voor palliatieve sedatie. Het werd een reportage die bij velen bleef nazinderen. Het programma bood stof tot nadenken over het levenseinde en gaf aanzetten tot discussie over medische beslissingen bij het levenseinde, euthanasie en het onderscheid met palliatieve sedatie. In het avondseminarie georganiseerd door de Arteveldehogeschool deelt Joris Verbeeck, de broer van Bart, zijn beleving over de bewuste keuze van zijn broer en gaat drs. Patricia Claessens in op actuele reflecties over palliatieve sedatie (zoals prevalentie, oorzaken, link met voeding en vocht) vanuit haar doctoraatsonderzoek. Meer informatie vindt u door hier te klikken. Inschrijven kan via deze link.

top

VOOR U GELEZEN

De de-activatie van geïmplanteerde carioverter defibrillatoren aan het einde van het leven

Het implanteren van een cardioverter defibrillator (of ICD) is tegenwoordig een veel voorkomende behandeling tegen ventriculaire aritmie. De werking van een ICD kan aan het einde van het leven echter heel wat ongemak en stress teweegbrengen. In het recente nummer van de European Journal of Palliative Care bespreken Shortcose en Bailey hoe men naar aanleiding van een concrete casus aan de slag is gegaan met de verschillende relevante teams (m.n. palliatieve zorgteam en cardiologie) om een soort zorgpad te ontwikkelen en verdere vormingen rond het thema op te zetten. Klik hier voor een Nederlandstalige weergave van de procedure die ze daarbij volgden en de voordelen die dit opleverde voor elk van de teams en de zorg aan de patiënt.

Meer informatie?

  • Shorthose, K., & Bailey, J. (2012). Deactivation of implantable cardioverter defibrillators at the end of life. European Journal of Palliative Care, 19(1), 27-29. Indien u geen toegang hebt tot het artikel, kan u steeds contact opnemen met de Federatie via research@palliatief.be.
  • Een eerdere reflectie op dit thema kan nagelezen worden in de Nieuwsflash 27; deze kan u raadplegen op www.palliatief.be > Publicaties > Tijdschrift & Nieuwsflash > Nieuwsflash > 2011 > Nieuwsflash 27.

top

Hoe kan je best slecht nieuws brengen aan mensen met mentale of verstandelijke beperkingen?

Slecht nieuws brengen is een kernvaardigheid en -uitdaging in de klinische praktijk, zeker in settings waar patiënten geconfronteerd worden met levensbedreigende diagnoses. Hoe het nieuws gebracht wordt, bepaalt niet enkel de patiëntentevredenheid maar ook hoe de patiënt zich kan aanpassen aan zijn ziekte. De laatste decennia werden verschillende modellen ontwikkeld om dergelijke gesprekken te sturen. Deze modellen blijken echter ontoereikend om slecht nieuws te brengen bij mensen met een verstandelijke beperking. Op basis van interviews met mensen met een verstandelijke beperking, hun familieleden en zorgverstrekkers stelt Tuffrey-Wijne een nieuw model voor om slecht nieuws te brengen aan deze patiëntengroep. Klik hier voor inzage in het model en de belangrijke aandachtspunten.

Meer informatie?

  • Tuffrey-Wijne, I. (2012). A new model of breaking bad news to people with intellectual disabilities. Palliative Medicine. Indien u geen toegang hebt tot het artikel, kan u steeds contact opnemen met de Federatie via research@palliatief.be.
  • Zin om verder te lezen rond palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke handicap?
    • De Haan, K., & Van Rossum, N. (2010). Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Landelijke richtlijn, versie 1.0. Toegankelijk via www.pallialine.nl.
    • NVAVG (2007). Medische beslissingen rond het levenseinde bij mensen met een verstandelijke beperking. Een NVAVG Standaard. Toegankelijk via www.pallialine.nl.
    • De Mayer, J. & Maes, B. (2010). Palliatieve zorg voor personen met ernstige meervoudige beperkingen. Eindrapport. Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek KULeuven & Multiplus. Toegankelijk via www.multiplus.be > Onderzoek > Palliatieve zorg.

top 
info@palliatief.be home Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw