Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw
	J. Vander Vekenstraat 158
	1780 Wemmel
	tel: 02/456 82 00
	fax: 02/461 24 41
	info@palliatief.beNieuwsflash 8

Maandag 7 september 2009

Verschillende PZE's werkten mee aan Vlaamse doodsreutelstudie

De resultaten van deze studie werden in juli '09 in het Journal of Pain and Symptom Management gepubliceerd. Met dank aan de Vlaamse deelnemers: Paul Clement, Peter Demeulenaere, Marc Desmet, Chris Dhaenekint, Filip Geurs, Jacques Gielen, Jean-Pierre Lobelle, Johan Menten, Erna Van Droogenbroeck, Rita Van Nuffelen en Hans Wildiers.

top

Muziektherapie (Nieuwsflash nr. 5): nog enkele reacties

De co÷rdinator palliatieve zorg van het Ziekenhuis Oost-Limburg, Pierrot Smets, stuurde ons een artikel over muziektherapie op de palliatieve eenheid van dit ziekenhuis. Klik hier.
Magda Demeyere van het PZE van de Heilig Hartkliniek in Roeselare meldt ons dat ook daar gedacht wordt aan het starten van een project muziektherapie.
Wilt u ook nog uw ervaringen met muziektherapie delen, mail naar redactie@palliatief.be!

top

Tijdschriften palliatieve zorg: een aanvulling

In onze Nieuwsflash nr. 6 vond u een lijstje met tijdschriften die zich richten op palliatieve zorgverlening. Annemie Van Aken wijst ons terecht op het Nederlandstalige tijdschrift Pallium dat ook interessant is. We hebben ons lijstje dus aangepast. Wilt u het nog eens raadplegen? Klik hier.

top

6e Vlaams Congres in het Concertgebouw van Brugge op dinsdag 13 oktober 2009

Met een klik op www.pzwvl.be kom je bij het programma en het inschrijvingsformulier.

top

CM studie Levenseinde (deel 2): onvoldoende en te late informatie

Eerder bespraken we de CM studie 'Zorg bij levenseinde' (Nieuwsflash nr.5): bestaande diensten te weinig en te laat gebruikt. In vervolg op deze studie zijn nu de resultaten van een kwalitatieve studie verschenen: 'Uitdagingen en inzet bij de begeleiding van het levenseinde: de naasten aan het woord'.
Een van de belangrijkste conclusies uit de studie is dat het aantal diensten- en het hulpverleningsaanbod uitgebreid is maar dat hierop onvoldoende en tÚ laat een beroep gedaan wordt omdat de naasten niet over aangepaste informatie beschikken op het juiste ogenblik!

top

Eerstkomende opleidingen bij de Federatie

21/09/09: Wondzorg bij palliatieve en oncologische wonden: principes van het wondzorgbeleid (inclusief aromatherapie)
24/09/09: Basiscursus palliatieve zorg voor kinesitherapeuten
14/10/09 (was oorspronkelijk gepland op 31/08 e.v.): Vroegtijdige zorgplanning voor ouderenzorgvoorzieningen, ziekenhuizen, thuiszorg
20/10/09: Ethisch beleid aan het levenseinde
21/10/09: Pijnmeting bij dementerenden

 

top 
info@palliatief.be home Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw